Ünnepi nyitvatartás

A könyvtár október 27-én, pénteken, 10-13 óráig lesz nyitva.

November 1-jén, 2-án és 3-án zárva tart.

A többi napon a megszokott időben várjuk kedves olvasóinkat!

 

Legnagyobb kedvencünk a mák

A Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság Gyógynövény Szakosztálya minden évben megválasztja az Év Gyógynövényét. A 2017-es Év Gyógynövénye, a mák (Papaver somniferum L.), az egyik legősibb, hazánkban is hagyományosan termesztett kultúrnövény, amelyet évezredek óta használnak élelmezési és gyógyászati célból egyaránt. Ebből az alkalomból a Szentkirályi Patika és Könyvtár, Információs és Közösségi Hely közös rajzpáláyzatot hirdetett Legnagyobb kedvencünk a mák címmel.

A beérkezett pályaművek értékelése után az alábbi sorrend alakult ki:  
Óvodás korcsoport:
1. Susa Karina
2. Szakáll Dóra
3. Susa Patrik
Iskolások:
1. Csikós Boglárka
2. Kutasi Ferenc
3. Bimbó Eszter
Különdíj: Farkas Balázs
Minden résztvevő emléklapot és ajándékcsomagot kapott, a helyezettek könyvjutalomban is részesültek.

 

Csak tiszta forrásból

 Az Informatikai és Könyvtári Szövetség szervezésében 2017-ben megrendezésre került a hazai könyvtári rendszer legátfogóbb, több mint egy évtizedes múltra visszatekintő programsorozata, az Országos Könyvtári Napok.

Az eseménysorozat idén a CSAK TISZTA FORRÁSBÓL összefoglaló címet kapta. Ez a néhány szó Bartók Béla Cantata Profana művének befejező gondolata. A "tiszta forrás" környezetünk szépségeinek védelmére és megbecsülésére is utal. Minél többen, minél több oldalról erősítjük a gyerekekben és felnőttekben a környezet iránti szeretet igényét, talán annál jobban odafigyelnek arra. Jó lenne, ha sokan hinnének abban, hogy amennyiben közösen megtaláljuk azokat a lehetőségeket, amelyekkel naponta tehetünk is közvetlen környezetünkért, az életünk szebb, tartalmasabb és egészségesebb lesz.

A szentkirályi könyvtár is csatlakozott a programsorozathoz.

Dr Sebéné Csatári Eszter 8. osztályosokat fogadta egy előadással, melynek címe Kérdezze meg a gyógyszerészt. Ennek keretében a tanulók képet kaphattak a szógyszerész munkájáról, a különböző gyógyszer típusokról és a megelőzés fontosságáról. Balázs Hajnalka református lelkész, lelkigondozó, képzésben lévő szupervízor tartott előadást Boldogság útján címmel. Boldog ember az lehet akinek a megfelelő énképe, és ez összhangban van  belső egyensúlyával, kapcsolata környezetével harmonikus. Ezek megteremtése nem is olyan egyszerű, de törekedni kell rá. A 7. osztályosok Szentkirály - egy tiszta víz forrása című foglalkozáson vettek részt. Ezen a víz szervezetben betöltött szerepével , a Szentkirályi Ásványvíz Kft-ben folyó munkával és a Föld vízhiánnyal küzdő területein élők életével ismerkedhettek. 5-6. osztályosok a Vizes nyomkereső játékban vízparti élőlényekkel ismerkedhettek, a 3. osztályosok pedig a Békabuzogánytól a rucaörömig című foglalkozáson feladványokat oldottak meg a vízpartok lakóival kapcsolatban.

 

Érik a szőlő, hajlik a vessző......

Az ősz egyik legnagyobb eseménye a szüret, amit egy népmesével mi is megidéztünk  a könyvtár falai között.  A Magyar Népmese napjához kapcsolódóan mesés foglalkozáson vehettek részt az ovisok és a kisiskolások.  A szegény ember szőlője című népmese volt az alap, és korosztályoknak megfelelően különböző nehézségű feladatokat kellett megoldaniuk a gyerekeknek. A Félmondatos játékban a mesében elhangzott mondatok elejét és végét kellett összepárosítani. A Betűkígyóban a mese néhány szavát kellett betűrendbe tenni , és az így kapott közmondást megmagyarázni. A kicsik képek segítségével rakták sorrendbe a történet cselekményét, és képkirakóztak is.

Mindenkivel beszélgettünk egy kicsit az őszi gyümölcsökről, a szüretről, és előkerült a borkészítés témája is. Sajnálattal tapasztaltam, ha szüretelni minden gyerek volt is óvodai vagy iskolai keretek között, de a borkészítés menetét kevesen ismerik. Ez azzal magyarázható, hogy egyre kevesebb család foglalkozik ezzel, pedig településünk címerében is található egy szőlőfürt, ami arra utal, hogy elődeink nagy tiszteletben tartották a szőlőt, és ennek elmaradhatatlan termékét a bort is.

A végén még táncra is perdültünk az Erik a szőlő, hajlik a vessző kezdetű népdalra. Ami az őszi időszak legnagyobb mulatságát a szüreti mulatságokat elevenítette fel.

 

szv szv
A tartalom megtekintshez flashplayer szksges / Nem elrhet a tartalom
jop jop jop