Védőnői szolgálat

 

6031 Szentkirály, Kossuth Lajos utca 20.

Telefon: 06-76/597-523; 06-70-339-0345

Fogadóóra: Hétfő 8-12 óráig

Gyermekorvossal közös tanácsadás: Csütörtök 830-930-ig

Nőgyógyásszal közös tanácsadás: minden hónap első és harmadik keddje 13 óra

 

Védőnő: Osbáthné Rauscher Erika

 

 

Védőnői ellátást évtizedek óta biztosítja a Magyar Állam annak elősegítésére, hogy minden polgára, a lehető legkedvezőbb körülmények között egészségben, biztonságban, szeretetben foganhasson, születhessen és nevelkedhessen.

A védőnők fő célkitűzése – a Védőnői Szolgálat alapításától fogva (1915) – az általuk gondozott családok, különösen a nők, csecsemők, gyermekek, fiatalok egészségének védelme, megőrzése, fejlesztése.

Ezen feladatokat a Védőnői Ellátás keretében területi, iskolai/ifjúsági, kórházi, valamint a Családvédelmi Szolgálat keretében valósítjuk meg együttműködve a gyógyító-megelőző és szociális ágazat szakembereivel.

A védőnő fő tevékenysége a tanácsadás módszerével végzett megelőzés, humánus szemléletű, segítő értékrend alapján végzett családközpontú gondozás, amelynek alapelemei: a segítségnyújtás és az elfogadás.

 

 

A védőnői ellátás meghatározó eleme az esélyegyenlőség biztosítása.

 A Védőnői Szolgálat arra törekszik, hogy az általa nyújtott ellátásokból senki ne maradjon ki, és az minden érintett számára elérhető, hozzáférhető legyen. E célok megvalósítása érdekében a Védőnői Ellátás központi költségvetésből finanszírozott, térítésmentes ellátást nyújt és a területi ellátási kötelezettsége alapján – azok körében, akik adott területen életvitelszerűen tartózkodnak – országos lefedettséggel működik.

A védőnők folyamatosan törekednek a lakossági szükségletek figyelembe vételére, az igényekhez való alkalmazkodásra, az általuk nyújtott szolgáltatásokkal való elégedettségre. Ezért különösen fontos az ellátás színvonalának folyamatos szinten tartása és fejlesztése, melyre a Szolgálatban dolgozók elhivatottsága és szakmaszeretete a biztosíték.

A szolgáltatás nyújtásának garanciája az állam népegészségügyet támogató szándéka.

 

 

A védőnői Szolgálat tevékenységi köre:

 

-Segít megérteni a várandósság testi-lelki változásait. A magzat fejlődését nyomon követve tájékoztat a szükséges vizsgálatokról.

-Tanácsokat ad a várandóság alatti helyes életmóddal, szülésre és szoptatásra való felkészüléssel, kapcsolatban.

-Segít a csecsemő gondozásában, szoptatási problémák megoldásában, táplálási kérdésekben.

-Figyelemmel kíséri a csecsemők, kisgyermekek testi-lelki fejlődését és ha szükséges javaslatot tesz korai fejlesztésre.

-Tájékoztat a kötelező és ajánlott védőoltásokról.

-Segít eligazodni a tanácsok és szakvélemények útvesztőjében.

-Bármely időszak lelki változásainak megértésében és átélésében támogat. (várandósság, szülés utáni depresszió, anya-gyerek kapcsolat kérdései, családi konfliktusok)

-Tájékoztat arról, hogy a különböző problémákkal milyen szakemberekhez fordulhatunk.

-Részt vesz az óvodák és iskolák tanulóinak egészségnevelésében.