Érik a szőlő, hajlik a vessző......

Az ősz egyik legnagyobb eseménye a szüret, amit egy népmesével mi is megidéztünk  a könyvtár falai között.  A Magyar Népmese napjához kapcsolódóan mesés foglalkozáson vehettek részt az ovisok és a kisiskolások.  A szegény ember szőlője című népmese volt az alap, és korosztályoknak megfelelően különböző nehézségű feladatokat kellett megoldaniuk a gyerekeknek. A Félmondatos játékban a mesében elhangzott mondatok elejét és végét kellett összepárosítani. A Betűkígyóban a mese néhány szavát kellett betűrendbe tenni , és az így kapott közmondást megmagyarázni. A kicsik képek segítségével rakták sorrendbe a történet cselekményét, és képkirakóztak is.

Mindenkivel beszélgettünk egy kicsit az őszi gyümölcsökről, a szüretről, és előkerült a borkészítés témája is. Sajnálattal tapasztaltam, ha szüretelni minden gyerek volt is óvodai vagy iskolai keretek között, de a borkészítés menetét kevesen ismerik. Ez azzal magyarázható, hogy egyre kevesebb család foglalkozik ezzel, pedig településünk címerében is található egy szőlőfürt, ami arra utal, hogy elődeink nagy tiszteletben tartották a szőlőt, és ennek elmaradhatatlan termékét a bort is.

A végén még táncra is perdültünk az Erik a szőlő, hajlik a vessző kezdetű népdalra. Ami az őszi időszak legnagyobb mulatságát a szüreti mulatságokat elevenítette fel.