Út elnevezése

 

Tisztelt Szentkirályi Lakos!

 Képviselő-testületünk legutóbbi ülésén döntött az alábbiak közzétételéről.

 A Szentkirályi Ásványvíz Kft. nevében Balogh Levente tulajdonos-ügyvezető, azzal a kéréssel fordult a képviselő-testülethez, hogy édesapjáról Balogh Sándorról, a Szentkirályi ásványvíz felfedezőjéről nevezzünk el utat Szentkirályon.

 Balogh Sándor vegyészmérnök előbb a Kecskeméti Konzervgyár üzemvezetőjeként, majd a Ceglédi Konzervgyár főmérnökeként tevékenykedett. Különösen a szárítmányok érdekelték. Ezen a területen tíz találmány fűződik nevéhez, melyek között egy egyetemi tankönyvekben is szerepel. Ő volt egyik megalkotója a népszerű Márka üdítőital-családnak, de részt vett az Olympos italok előállításában is. A szentkirályi Tsz fonodaüzemét 1992-ben vásárolta meg, ahol elindította saját családi vállalkozását, és töltőüzemet létesített. Itt kezdték gyártani a Marina üdítőket, de a 240-féle termék között található a Virgin ételízesítő-család is. Szakértelmének és kiváló érzékének köszönhető a Szentkirályi ásványvíz felfedezése 1993-ban, amely azóta nemcsak Magyarországon, hanem szerte a világban nagy elismertségnek örvend. Neki köszönhető elsősorban, hogy Szentkirály felkerült a világ elismert településeinek térképére.

A gazdag életpályát befutó, nemzetközi hírű sikeres vállalkozás létrehozója emlékének méltón adózhatunk azzal, ha nevét közterület viseli Szentkirályon.

 A közterületek elnevezéséről és a házszámozás szabályairól szóló 8/2014. önkormányzati rendelet szerint a személyről történő elnevezés során törekedni kell arra, hogy az elnevezés olyan személynek állítson emléket, akinek élete, munkássága a községhez vagy a térséghez kötődik, hozzájárult a térség fejlődéséhez, vagy példa értékű lehet a község lakói számára.

 A Képviselő-testület azt javasolja, hogy a lakiteleki út déli oldalának (415/7 hrsz-ú közút) a Műhely felé vezető út (415/5 hrsz) és a Vörös Sándor-féle tanyához vezető dűlőút (07 hrsz) közötti szakaszát, a Benzinkúttól az Ásványvíz Kft. területéig „Balogh Sándor-út”-nak nevezzük el.

 Kérem, hogy véleményét a Községházára írásban, vagy a polgarmester@szentkiraly.hu címre juttassa el 2015. április 20. napjáig!

 A beérkezett vélemények ismeretében hozza meg a képviselő-testület döntését a közterület elnevezéséről.

 Várjuk megtisztelő véleményét!

 

                                                                               Szabó Gellért sk.

                                                                                polgármester