A katasztrófavédelem veszélyhelyzeti alkalmazásáról

Okostelefonokra és táblagépekre, országosan bárki által ingyenesen elérhető alkalmazást készített a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság.

Az elmúlt időszakok veszélyhelyzetei – márciusi hóhelyzet, júniusi árvíz – egy hatékony megoldás kidolgozását tették szükségessé a lakosság azonnali, naprakész, célzott tájékoztatására. Ennek érdekében a főigazgatóság az elmúlt hónapok során mobil eszközökre optimalizált alkalmazást fejlesztett ki stratégiai partnereivel. A rendszer segítségével az okostelefonnal rendelkezők azonnal tájékozódhatnak a lakóhelyük, az úti céljuk által érintett területek, figyelt útvonalak, megyék, vagy akár az egész ország aktuális helyzetéről, a kiadott figyelmeztető és riasztási jelzésekről.

Az alkalmazást letöltő felhasználó beállíthatja magának, hogy Magyarország mely területéről kér azonnali értesítést mobil eszközére. Kijelölheti a lakóhelyéhez igazított értesítési zónát, egy-egy megyét, a nagyobb hazai tavak környékét, vagy akár az egész országot is. A rendszer arra is képes, hogy a mobil eszköz GPS berendezésének segítségével figyelje a felhasználó aktuális helyzetét, és ehhez viszonyítva küldi az adott területre érvényes értesítéseket az okos készülékre. Alapesetben minden értesítés három napig él a rendszerben, de az adatok érvényességi ideje tetszés szerint változtatható. A rendszer három fokozatú értesítést tud küldeni, a felhasználó tetszés szerint kiválaszthatja, hogy csak a riasztásokról, a figyelmeztetésekről, vagy pedig mindenről, így a tájékoztatásokról is kér-e értesítést. A három értesítési fokozat különböző színekkel jelenik meg a rendszerben.

Az ingyenesen letölthető alkalmazás az Android, az iOS és a Windows Phone operációs rendszerekre egyaránt díjmentesen elérhető.

További információk találhatóak a: http://www.katasztrofavedelem.hu/index2.php?pageid=lakossag_veszelyhelyzeti_tajekoztato_rendszer honlapon.

 

BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság

Országos Polgári Védelmi Főfelügyelőség tájékoztatása alapján

 

Bács- Kiskun Megyei Kormányhivatal

Tiszakécskei Járási Hivatala